Professionele mantelzorg inschakelen

Professionele mantelzorg inschakelen

Professionele mantelzorg inschakelen

4 januari 2018
 Categorieën:
Kinderverzorging, Blog


Kan mantelzorg ook professioneel zijn?

Er zit een stijgende lijn in het aantal ouderen die alleen wonen. Hun kinderen hebben vaak een baan en andere bezigheden en meestal wonen ze niet in de buurt. 

Mantelzorg die wordt verleend door de familie- of vriendenkring valt in deze tijd moeilijker te realiseren. Daarom wordt deze zorg steeds vaker door de betaalde dienstverlening aangeboden. Het aanbieden van deze zorg hoeft niet per se een vervanging te zijn van de zorg die familieleden geven. Al kan dit natuurlijk wel. Het kan echter ook een aanvulling op de bestaande zorg van de intimi van de cliënt zijn. Omdat zij simpelweg niet alles kunnen. Het bestaan van professionele mantelzorg is voor veel ouderen een uitkomst. Zij kunnen op deze manier toch langer thuis blijven wonen. Ook als ze niet alles meer zelf kunnen en soms zelfs als ze (ernstig) ziek zijn. 

Hoe ondersteunen organisatie's die professionele mantelzorg aanbieden?

Zij bieden hun diensten aan vanaf 2 uur per week tot 24 uur per dag. Afhankelijk van hoe vaak er hulp nodig is proberen zij zo weinig mogelijk mensen aan een oudere of ouder echtpaar te koppelen. Dit om de band tussen hulpverlener en cliënt zo hecht mogelijk te maken. Dit is immers ook zo als de mantelzorg vrijwillig door familieleden wordt verleend ? Ouderen stellen vaak prijs op vaste en bekende gezichten.  Professionele mantelzorgers helpen bij :  Boodschappen doen Het gebruik van maaltijden Activiteiten in huis (van licht huishoudelijk werk tot het doen van grotere klussen) Behandelen van post en administratie Persoonlijke verzorging Gezelschap bieden (bijv. voorlezen of wandelen) Slaap- en waakdiensten

Hoe is professionele mantelzorg ontstaan en waar moet je op letten?

Zoals gezegd is de behoefte aan professionele mantelzorg ontstaan vanwege bovengenoemde veranderende sociale structuren. Echter ook de invoering van de WMO en de bezuinigingen in de zorg hebben aan het ontstaan van professionele mantelzorg bijgedragen. Er bestaan geen regels voor betaalde mantelzorg. Ook ontbreekt het nog aan een keurmerk of iets dergelijks. Je moet er echter wel op kunnen vertrouwen dat de dienstverlening op orde is. Op de website www.ouderenfonds.nl kun je hierover informatie aanvragen of downloaden. Op verschillende websites, waaronder op de website van het Nationaal Ouderenfonds, staat dat deze ontwikkeling ook zorgen met zich meebrengt. Ouderen die professionele mantelzorg nodig hebben zullen zich bijvoorbeeld extra moeten verzekeren. Uiteraard kan niet iedereen dat betalen. De overheid moet daarom altijd een vangnet aanbieden voor alle ouderen. Ook zullen er mantelzorgondernemers zijn die vooral uit zijn op geld verdienen. Kwetsbare ouderen die afhankelijk zijn van deze zorg zouden hier de dupe van kunnen worden.

Voor meer informatie spreek met LeekerweideGroep.

Over ons
Kinderdagverblijven de blog

Hallo, ik ben Bianca. Toen ik twee jaar geleden zwanger was, moesten wij beslissen over welk soort kinderopvang wij wilden hebben voor ons kindje. Er is veel mogelijk: er zijn kinderdagverblijven, gastouders, etc. Wij kwamen al snel tot de conclusie dat een kinderdagverblijf onze voorkeur had. In deze blog wil ik jullie vertellen over hoe wij tot deze conclusie zijn gekomen. Ik wil jullie ook vertellen over de voor- en nadelen (in mijn ogen) van kinderdagverblijven en natuurlijk vertel ik jullie ook over hoe mijn kinderen (het zijn er inmiddels twee!!) het daar vinden en wat zij elke dag meemaken. Ik hoop dat ik jullie op deze manier kan helpen bij het maken van jullie keuze als jullie zwanger zijn! Veel leesplezier!

Zoeken
Archief